7 Ekim 2014 Salı

KİŞİSEL GELİŞİMDEN BAHSEDENLERE SORUN... PEKİ SEN YAPIYOR MUSUN?



Ne kadar çok kişi etrafına bir şeyleri nasıl yapması gerektiğini söyler hale geldi. 

Kendisi sigarayı bırakamamış, sigara bırakma seansları yapanlar. kendi kilo problemini çözememiş, diyet listeleri yazanlar.
Kitap kapağı açmayan ama etrafına kitabın faydalarını anlatanlar. çalışanlarına kişisel gelişimin önemini anlatan ama kendini hiç geliştirmeyen yöneticiler. bu liste uzayıp gider.

Söylediklerini kendi hayatlarında uygulayamayanlara kulak asmayın. gözlemleyin, okumuş olmasına, sıfat kazanmasına göre değil, hayatında uygulayıp uygulamamasına göre değerlendirin. toplantılarda zamanı iyi kullanın diyen kişinin zamanını nasıl kullandığına bakın. yaşamınızı düzeltme konusunda fikir beyan edenin yaşamına bakın. çevre temizliğinden bahsedenin, çevreye yaptıklarını gözlemleyin.

Aslında daha açık anlatmak gerekirse;

Adamın birisi İmam-ı Azam'a gelir ve der ki: “Benim oğlan çok bal yiyor. Başka da bir şey yemiyor. Buna da paramızın yetmesi mümkün değil. Siz sevilen sayılan birisiniz. Ona söyleyin de bal yemesin.” …
İmam-ı Azam biraz düşünür ve: "Şimdi gidin. 40 gün sonra gelin" der. Aradan 40 gün geçer. Adam gelince İmam-ı Azam çocuğa dönüp sadece: “Oğlum, bal yeme!” der.
Çocuğun babası bu duruma sinirlenir ve şöyle der kızarak: “Sadece üç kelimelik bir cümle için mi bizi 40 gün beklettin? Bunu o zaman da söyleyebilirdin!”
İmam-ı Azam sakinliğini bozmaz. İbret alınması gereken cevabı verir: “Ben de bal yemeyi çok severim. O günden beri 40 gün boyunca hiç bal yemedim. Demek ki bal yememe işi yapılabiliyormuş. Ben bunu kendi nefsimde başardım. Demek ki çocuk da başarabilir diye düşünerek, ona bir cümlelik bu nasihati verme hakkını kendimde gördüm.”

Kendiniz yapamıyorsanız başkasına söylediğinizde hiçbir anlam ifade etmiyor.
Çocuğunun karşısında saatlerce TV izleyen bir anne-baba, televizyonun zararları konusunda anlattıkları ile çocukları üzerinde ne kadar etkili olabilir ki..

En iyi öğretme, örnek olmaktır..

Çetin Deniz "Selfie Koçluk" kitabında tamda bu noktaya değiniyor. Kişinin önce kendisinden başlaması gerektiğini, söylediklerini önce kendisinin uygulaması gerektiğini, kendisini sorgulayarak anlatıyor okuyucusuna...
sadece anlatmıyor. uyguladığı, başarılı olduğu pratik çözüm yollarını da öğretiyor.
saygılar

kitap siparişi için  tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder