8 Ekim 2014 Çarşamba

HZ. SÜLEYMAN VE HALISI


Bir farkındalığın oluşması için en önemli etken kişinin kendisi ile alakalıdır. Belki de en büyük problem böyle bir farkındalığa sahip gençlerin yetiştirilmiyor olmasıdır. Belki de o yüzden gençler birçok şeyi kendi başlarına yapamamakta, sorumluluk alamamakta, kaygıları yüksek seviyede korkuya dönüşmektedir.
 Yakın bir zamanda böyle bir durum ile ilgili olarak değerli bir büyüğümüzle sohbet ediyordum. Sohbetin bir yerinde şu kıssayı anlattı;


“Bir gün Hz. Süleyman peygamber halısının üstüne binmiş. Başlamış ülkenin üstünde gezinmeye, bir yandan da güzelliklere dalmış.

-Ne güzel şeylere sahibim, diye söylenmiş.
Halı bir anda eğilmeye, aşağı doğru gitmeye başlamış.
Hz Süleyman peygamber (a.s) telaşla;
-Halı doğrul! demiş. Halı biraz daha eğilmiş.
-Halı doğrul ben Cihanlar Sultanı Sultan Süleyman.
Halı biraz daha eğilmiş. Hz. Süleyman bir kez daha;
-Halı doğrul ben Peygamber Süleyman! demiş.
Halı düştü düşecek. Hz. Süleyman daha gür bir sesle seslenmiş halısına;
-Halı, doğrul diyorum sana!

Halı cevap vermiş;

-Asıl sen doğrul Süleyman, bunların hepsi Allah’ın, hiçbir şeyi kendinden bilme.
Bu kıssayı anlattıktan sonra bana dönüp ;

-Gücü, saltanatı, varlığı, bilgiyi kendinden bilme, hiçbir şey senin gözünü büyülemesin. Eğer büyülerse “Halıyı değil, kendini doğrult!” dedi.

Evet, kendimizi doğrultmamız, kendi kendimizin farkında olmamız gerekiyor. Yanlışlarımızı, zayıf ve güçlü yanlarımızı bilmemiz, yaşamımızın kendi kontrolümüz altında olup olmadığını fark etmemiz gerekiyor.

Şimdi şu kelimeyi hafızanızın bir yerinde tutmaya çalışın: “Kendini doğrult”… (selfie koçluk kitabından)  kitap siparişi için  tıklayın






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder